2010. január 21., csütörtök

Hol is volt pontosan? Harmadik rész.


Úgy látszik ebbe jól beletenyereltem. Kifogyhatatlan a téma. Eddig az ingyenes megoldásokról beszéltem, most jöjjön a fizetős kategória.
Nézzük az első esetet, amikor van fgépünk aminek a tetején ott csücsül a vakupapucs, de nincs GPS-ünk. Mégis szeretnénk a képeinkhez koordinátákat rendelni, lehetőleg minél praktikusabban és egyszerűbben.
Általában a DSLR gépek és a komolyabb kompaktok rendelkeznek vakupapuccsal. Ha ilyen gépünk van nincs más teendőnk, mint vásárolni egy direkt fotósoknak kitalált kis kütyüt.
Például egy Jobo photoGPS-t, egy Bilora Photo Geo-Tagger-t vagy más olyan cuccot, aminek a nevében szerepelnek a photo, GPS, geotag, easy, tracker szavak vagy azoknak töredékei.
Egyszerűen csak a vakupapucsba kell ezeket csúsztatni és amikor exponálunk akkor szépen eltárolják a koordinátákat. Hogy honnan tudja mikor exponálunk? Amikor megnyomjuk a gombot akkor a vakupapucson lévő középérintkezőn keresztül jelet kap a kis kütyü, hogy most lehet rögzíteni az adatokat. Szoftver is jár melléjük amivel minden hókuszpókusz nélkül gyorsan lehet szinkronizálni a képeket az adatokkal. Az áruk eltérő, itthon olyan 30-45 000 Ft között már kapni jobb darabokat.

És a másik eset, amikor nincs vakupapucs a fgépünkön és nincs GPS-ünk sem. Így sajnos le kell mondjunk az előbb ismertetett kényelmes módszerről. De azért van remény!
Létezik számtalan GPS tracker is, amelyek annyiban különböznek a rendes GPS-től, hogy nincs kijelzőjük, nem navigálnak minket semerre, viszont kicsik (pen drive méret kb.) és szépen rögzítik a bejárt utat (pl.: ez itt). Az áruk is kedvezőbb. 10-15000 Ft között vásárolhatjuk meg őket.
Egyszerűen kapcsoljuk be amikor indulunk, fotózzunk, majd otthon szinkronizáljuk a koordinátákat a képekkel. A jobbakhoz kapunk programot, a kevésbé jókhoz pedig nem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Traffic Counters
Tablet PC Store