2010. január 13., szerda

Hol is volt pontosan? Második rész.

Ígéretemhez híven leírom a képek pontos koordinátáihoz szükséges lépéseket. Előre szólok, hogy nem vagyok se informatikus, se műszerész, se szakértő. Csak egy egyszerű felhasználó, aki akár még tévedhet is. Azért remélem hasznos lesz...

Nézzük azt az esetet, amikor nem GPS-es, fényképezős szupermobilunk van, ami alapból tárolja a készített képek koordinátáit. Hanem van egy digitális fotóapparátunk és egy GPS vevőnk. Először is induljunk el a vendéglőbe és kapcsoljuk be a GPS-t. Majd készítsünk fotókat a helyről, az ételről vagy amiről akarunk. A lényeg, hogy a GPS be legyen kapcsolva akkor amikor a képek készülnek. Arra figyeljünk, hogy a fényképezőgép órája is pontosan be legyen állítva a helyi idő szerint, ez később még fontos lesz.

A GPS eszközök elmentik az útvonalat, ezt a menüben lehet beállítani. A biztonság kedvéért állítsuk az intervallumot 1 mp-re. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként fogja a masina tárolni az éppen aktuális adatokat. Ha minden megvan, akkor együk meg a finom ételt, majd otthon hozzuk össze a fgép és a GPS adatait.

Ehhez először is töltsük le a GPSBabel nevű programot.

Ez azért szükséges mert csak GPX fájlokkal tudunk majd dolgozni. És ahány GPS, annyi formátum létezik. De a GPSBabel majd szépen konvertálja a mi fájlunkat.

Aztán töltsük le a Geotag nevű programot.

Ehhez az is kell majd, hogy a gépünkön legyen Java. Ha nincs töltsük le azt is és telepítsük.

Végül pedig jöhet az ExifTool is.

Ha mindezzel megvagyunk és a fotókat is leszedtük a memóriakártyáról akkor kezdődhet is a koordináták képekhez rendelése.

Indítsuk el a GeoTag-et. Rögtön az elején kiírja majd, hogy mit kell tennünk. Egészen pontosan meg kell mutatni neki, honnan indíthatja az ExifTool-t és a GPSBabelt.

A File/Settings/External programs/Exiftool/Exiftools path

és a

File/Settings/External programs/GPSBabel/ GPSBabel path

résznél adjuk meg a két program elérhetőségét.

Utána a File/Add image-re kattintva adjuk meg a kép elérését, vagy ha több képet szeretnénk koordinátákkal ellátni akkor a File/Add images from directory-ra kattintsunk.

Ha ez megvan jöhet az útvonalat rögzítő adat. Ezt valamiért nem sikerült a Geotag-be ágyazva konvertálni, ezért el kellett indítani a GPSBabelt és ott kell elvégezni a GPX konverziót.

Ha a képeket már behívtuk, kattintsunk a File/Load tracks from file-ra és adjuk meg a GPX fájlunk elérhetőségét.

Majd jobb klikk a legelső képre és válasszuk a Find location/for all images-t.

Ekkor az okos program szépen hozzárendeli a képekhez a GPS által elmentett adatokat.

Majd újra jobb klikk az első képen és katt a Google Earth/Export all images-re.

És ennyi. Az elmentett Google Earth file-t ha megnyitjuk, a térképen láthatjuk hogy pontosan hol készítettük képeinket.

Arra figyeljünk, hogy a Google Earth KML fájlja mellett legyenek ott az eredeti képek is, ugyanis azokból lesz majd a kis kép a térképen.

Egy hátulütője van azért ennek. Sajnos a GPS és a fgép órájának tökéletes szinkronban kell lenniük, ugyanis az időpontok alapján párosítja a képeket a koordinátákkal a program. Ha nem így van akkor pár fok csúszás előfordulhat.

Hogy ezt kiküszöböljük, egy másik programot kell használnunk. Lényegében a GeoTag konkurense, de sokkal többet tud. Ez a GpicSync.

Ezzel már utólag korrigálható a GPS és a fgép órájának eltérése. Ráadásul ez nem csak a képet, hanem a bejárt utunkat is menti. Így a Google Earth-ben az útvonal és az elkészített fotók is látszanak majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Traffic Counters
Tablet PC Store