Olyan unalmas mindig ugyanazt csinálni. Mi történne akkor, ha valami jól bevált recept egyik hozzávalóját megváltoztatnánk? Állítólag a legnagyobb találmányok is így születtek. Irinyi János például így találta fel a gyufát. Az erőlevesébe egyszer vegeta helyett ólom-peroxidot, ólom-szulfidot, foszfort és gumiarábikumot kevert. Az ebéd így elmaradt, viszont megszületett a biztonsági gyufa. Ilyen egyszerű dolgok ezek.
A jövőbeni Nobel-díj reményében lássunk is hozzá. Alapunk a sima zsemle.
-25 g élesztő
-1 tk méz
-3 dl víz
-1 tk só
-5 dkg vaj
-1/2 kg liszt
-1/2 kg liszt
Mit tudunk ebben megváltoztatni? Mondjuk cseréljük a vajat krémsajtra. Arra a tömlős, mindenhol kaphatóra. Abból is a sima ízesítetlenre.
-25 g élesztő
-1 tk méz
-3 dl víz
-1 tk só
-1 tömlős krémsajt
-1/2 kg liszt
-1/2 kg liszt
Arra figyeljünk, hogy a tésztánk így lágyabb lesz, amit kis liszttel tudunk orvosolni. Én dagasztás közben szoktam hozzáadni még annyi lisztet, hogy ne legyen ragadós a tészta. És az eredmény? Egy markáns sajt ízű és nagyon finom zsemle! Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése