2010. szeptember 27., hétfő

Sajtos tallér készítő

A hétvégén kaptam egy ilyen, eddig ismeretlen dolgot. Állítólag sajtos tallér készítéséhez nélkülözhetetlen. Gáztűzhelyen a láng fölé kell helyezni, a tallér tésztájából golyóbisokat kell formálni, beletenni és összenyomni. Mivel úgy 15 évig egy padláson pihent, kívül borzalmasan koszos. Rozsdásnak szerencsére nem rozsdás. Eddig az összes csoda "ráfújom, hagyom pár percig, majd letörlöm" tisztítószer csődöt mondott.
A szuper súrolószerekkel is nehezen boldogulok. Mondjuk nem is tudom miért kínlódok vele, amikor kerámialaposon nem is tudnám használni...





9 megjegyzés:

  1. Domestos koszmester...
    Ha az nem, akkor semmi...
    De vigyázz vele, mert megmarhatja.

    VálaszTörlés
  2. ÚÚÚÚ ez szuper, nálunk a szomszéd néni rengetegszer csinál ezzel sajtostallért - megkérdezem, hogyan takarítja. Recepted van hozzá vagy azt is elkérjem?

    VálaszTörlés
  3. Szia! Ha érdekel, tudok a tallérsütőhöz egy jó kis receptet. Nagy adag, jó sok lesz belőle, de sokáig eláll, így nem gond. Különben is hamar el szokott fogyni. Nagymamámtól a leírás szerinti készítést tanultam, de biztosan golyózni is lehet a tésztát. A tallérsütőnk egyébként ugyanilyen, sütés után alaposan megtisztítom, elsősorban a sütőfelületet, de a régi, ráégett foltok tisztítását már feladtam. Sok sikert a sütéshez! (Ja, és én őrölt köményt használok.)
    "Jól összegyúrunk 1 kg lisztet, 25 dkg Rama margarint, 4 egész tojást, 10 dkg teavajat, 1 evőkanál sót, ízlés szerint köménymagot, 1 csomag sütőport, 3-4 evőkanál tejfölt és 30 dkg reszelt sajtot. A tésztából cipókat formázunk, majd ezekből ujjnyi vastag rudakat sodrunk, amiket felvágunk kb. 1 cm széles szeletekre. Ezeket a kis gombócokat az erre alkalmas sütőformával sütjük meg."

    VálaszTörlés
  4. Jujj, nem tudja vki, hogy hol lehet ilyet venni? Én már régóta vadászok rá, de sajnos eddig nem találtam :((

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen a tanácsokat!
    Ebben a fórumban (http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=18883) azt írják piacokon lehet kapni. Meg néha Rossmann/Lidl és egyéb helyeken is.

    VálaszTörlés
  6. Szappanos párna - lásd szepykénél : )

    VálaszTörlés
  7. Ja, a Rossmann/Lidl féle az valami modern, elektromos verzió. Akkor marad a piac.

    VálaszTörlés
  8. Én fagyi tölcsért is szoktam vele csinálni. nagyon finom!!

    VálaszTörlés
  9. Ilyenem nekem is van! :) Receptem kicsit más, de nagyon szeretjük. (http://balhetterem.blogspot.com/2010/10/sajtos-taller.html)
    Ilyen sütőt állítólag a Lehel piacon lehet kapni, én ezt vidéki vásárból kaptam, tehát ott biztos van.
    Jó nehéz. :) Emőke

    VálaszTörlés

Traffic Counters
Tablet PC Store